Vi vil gerne, at Kaløvig Center føjer sig nænsomt ind i omgivelserne – også miljømæssigt. Derfor har vi pensioneret vores skrummel af et oliefyr og lagt om til forskellige vedvarende energikilder. Vi anvender både jordvarme, solvarme, vind- og vandenergi… og hos os kan du lade din el-bil op 🙂
Jordvarme
Helt tilbage i 2008 etablerede vi jordvarme, og dengang var vores anlæg faktisk Danmarks største! Fra vi installerede anlægget, har vi ikke længere brugt olie. Jordvarmeanlægget består af 3.000 meter rør, der opsamler den varme, som jorden suger til sig fra solen. Varmen komprimeres og sikrer varmt vand i hanerne og lune rum til vores gæster.
Hvordan virker det?
Jordvarmeanlægget består af et slangesystem og en varmepumpe, og det fungerer i princippet som et omvendt køleskab.
Rundt om huset har vi nedgravet i alt 3000 meter slanger i knapt en meters dybde. Slangerne er fyldt med en frostvæske, og opsamler den varme, der findes i overfladejorden – op til omkring 4 graders varme. Herefter løber frostvæsken ind i huset. Her bliver de fire grader komprimeret op til en højere temperatur, der i sidste ende opvarmer både brugsvand og vandet i vores centralvarmeanlæg.
Når frostvæsken har afgivet sin varme til systemet i varmepumpen, har den en temperatur på et par minusgrader og løber tilbage til slangen i jorden. Her gentages opvarmningen til de knapt 4 plusgrader, og processen starter forfra.
Jordvarmeanlægget er elektronisk styret, så det kan måle temperaturen udenfor. Anlægget reguleres derfor automatisk i forhold til temperaturen. Jordvarmeanlægget står i kælderen, og vi viser det meget gerne frem! Hvis du går i tanker om selv at investere i jordvarme, vil vi bare sige: Klø på! Vi har kun gode erfaringer og anlægget passer stort set sig selv.
Pumperne i jordvarmeanlægget drives af el, og derfor virkede det som en fornuftig ting at producere grøn strøm også… så det begyndte vi på i 2017!
Solceller
I 2017 tog vi en dyb indånding og investerede i et solcelleanlæg til Kaløvig. Vi har tre grupper af solcellepaneler, der ligger på alle vores sydvendte tagflader. Du kan se nogle af dem på garagen og lige skimte dem, der ligger ud mod gårdspladsen. Hertil kommer en gruppe, der ligger højt oppe på taget over indgangsdøren. Anlægget er stort nok til, at det i store dele af året dækker hele vores eget forbrug og mere til. Når vi har overskud, eksporterer vi strømmen ud på nettet til glæde for andre forbrugere. Går der en sky for solen – eller er solen gået ned – så supplerer vi med el, vi får leveret udefra. Der betaler vi ekstra for at sikre, at strømmen er baseret på vedvarende energikilder som vind- og vandkraft.
Solvarme
Solen kan andet end at producere strøm! Derfor har vi i mange år haft solvarme på Kaløvig. Det første anlæg indviede vi allerede i 2009 og i 2017 blev det erstattet af nye paneler, der både producerer el og varmer vand op. Panelerne ligger på taget ud mod gårdspladsen, og de ligner fuldstændig dem, der kun fungerer som solceller. Princippet i solvarmen er helt simpelt, men meget effektivt: Selve solfangerne er store mørke plader, som opfanger solens stråler og overfører varmen til en blanding af almindeligt vand og frostvæske. Denne væske ledes i et lukket system ned gennem en varmeveksler i en varmtvandsbeholder. Her opvarmer den vores brugsvand og vandet til centralvarmen, hvorpå den – nu afkølet – bliver ledt tilbage til solfangerne oppe på taget – og hele processen starter forfra.
… og hvad er det så med de El-biler?!?
Piet Hein sagde engang “Som den opmærksomme vil have bemærket, hænger hele Verden sammen.” Det havde manden jo ret i, og nu mere end nogensinde. Vi er så heldige at have det skønne Kaløvig mellem hænderne i nogle år og det forpligter. Huset ligger jo hvor det gør, og heldigvis for det: Lige på kanten mellem himmel og hav og langt ude af de små veje. Det betyder, at folk ofte kommer til os i bil. Derfor har vi sat ladestik op, så dem der kommer i elbiler kan lade op under besøget. Når vores solceller kører, kan vores gæster lade strømmen direkte på bilens batteri, og nærmest køre hjem på en solstråle – det ér da mageløst fint!